Jag vill komma med ett par förtydliganden till mitt förra inlägg om flygande.
Jag vill inte lägga ner flyget och börja cykla överallt. Jag vill inte heller att alla ska bli Amish och sitta hemma och vårda sina skägg och koka rabarbersylt på vedspis (eller, det kanske vore ganska coolt förresten, men vi bortser från det just nu). Jag hatar inte folk som sparar och gnetar för att kunna ta med familjen utomlands. Det jag vänder mig mot är vår kulturs oförmåga att balansera och sätta gränser. Vi är som 1600-talets barockkultur fast med olja som bränsle. Vi är bulimiker som hetsäter billig fossil energi.
 
Jag ska ta några exempel:
När jag var liten fick vi ungar läsk när det var fest, eller kanske framför tv:n på lördagkvällen. Ett glas. Om det var jättefest var det en 33 cl flaska var som man sög på en hel kväll.
Nu kan folk utan problem dricka två liter cola per dag.
 
Tv, förresten, hur mycket skärmtid har våra ungar nu? Vi behöver inte köpa leksaker till dem längre. Ge dem en iPad så vet vi var de är någonstans.
 
När jag var liten fanns det små chipspåsar. Jag menar inte de där allra minsta utan bara små. Nu finns det bara stora och större att välja på.
 
Förr i tiden reste välbärgade ungdomar utomlands i samband med att de inträdde i vuxenlivet. En resa. Nu ska vi utomlands varje år eller flera gånger varje år, och vi ska flyga för det är enklast.
 
Plusmenyer på MacDonalds, varför finns de? Varför beställer vi dem?
 
Vi hänvisar gärna till Sverige som landet lagom, men vi är inte lagom längre, vi är för mycket. För extra allt.
 
Barocken var också överdådig och för mycket, men det var något de inte hade. De hade inte olja. Vi använder resurser idag i en hastighet som är närmast grotesk, och det blir bara större och mera och värre och starkare. Pendeln måste svänga tillbaka snart och vi måste börja förbereda oss på det som kommer, inte bara dansa vidare på den glittriga vägen mot Oz och hoppas att trollkarlen ska rädda oss.
 
 
Vi behöver inte ens tänka oss så långt fram i tiden som 2050, dit världens tvågradersmål sträcker sig. Det räcker med en intern kris i Ryssland så att oljeexporten stryps, eller en budgetkollaps i USA, så är samhället i gungning. Vet du vad du ska göra den dagen?
 
 

Kommentera

Publiceras ej