Klimatmötet i Polen lider mot sitt slut. Vi kan lika gärna göra systemåterställning till dagen före, för absolut ingenting har hänt. Politikerna tar inte sitt ansvar. De har gett upp innan de ens börjat försöka. Nu käbblar de bara om storleken för "loss and damage"-fonderna, det vill säga de fonder som ska ge ekonomiskt stöd till länder som drabbas av katastrofer orsakade av klimatförändringarna. Ingen vill betala priset. Inte Sverige heller.
 
De rika länderna (vi) är inte beredda att skära ner vår levnadsstandard och ta ansvar för våra nuvarande och historiska utsläpp. De fattiga länderna är inte beredda att avstå höjningar i sin levnadsstandard så att vi ostraffat kan konsumera vidare. Läget är helt låst, men vem borde ge sig? Det känns lite som vi, eller hur?
 
Vi har flyttat en stor del av våra koldioxidutsläpp till länder som Kina och Indien, som tar hand om våra dåliga samveten och ger oss prylar i utbyte. Själva dör de i förtid på grund av luftföroreningar och arbetsvillkor så usla att en vanlig Svensson skulle spotta på kontraktet om han/hon blev erbjuden det.
 
China's terrible smog seen from space
Kinas smogmoln syns från rymden, det här är staden Harbin som fotograferats av NASA.
 
Varför måste vi ha alla dessa saker? För att trösta oss, fylla ett tomrum inuti oss, imponera på andra, passa in... Varför köper vi saker vi egentligen inte behöver? Hur många gånger har vi inte suttit hemma med våra kassar från shoppingcentrat och känt att hålet i magen snarare blivit större än mindre?
 
En liten tröst i eländet är rapporteringen från klimatmötet. Många journalister och krönikörer ifrågasätter vår tillväxtekonomi och vårt miljöförstörande sätt att leva. De är lika missnöjda med politikerna som jag. Kanske håller pendeln på att svänga, kanske är det snart fler som ifrågasätter konsumismen än som okritiskt lallar med!
 
Årets julklapp är en råsaftcentrifug. Det ska tydligen symbolisera att vi är mer intresserade av miljö och hälsa och bra råvaror än tidigare. Jag fick en sådan av mina syskon för femton år sedan, så ingen behöver köpa någon plastpryl till mig i år. Det känns bra.
 
 
Mitt förslag är att vi helt enkelt slutar köpa alla dessa prylar vi egentligen inte behöver. Om vi i västvärlden slutar handla billig kinesisk elektronik kommer Kinas utsläpp att minska. Häpp! Och Sveriges ekonomi går redan lika dåligt som en full enbent blind luffare, så det kan inte bli så mycket värre. Vi kan lika gärna lägga ner våra lama försök att få ekonomin på fötter med hjälp av privatkonsumtion.
 
För den som vill läsa om vad som kan hända i klimatkrisens inferno rekommenderar jag boken "Climate Wars: The fight for survival as the world overheats" eller "Climate Wars: what people will be killed for in the 21st century". Det är inga godnattsagor direkt. De människor som producerar vårt överflöd kommer inte att få det bättre i framtiden om prognoserna stämmer, tvärtom.
 
Köp julklapparna second hand i år. Eller gör något själv och ge bort. Eller köp skog. Eller ett presentkort på din tid. Eller har ni fler bra förslag på julklappar som inte behöver öka vår koldioxidskuld?
 

Hej igen! Det är jag, er jobbiga cybervän. Idag ska vi prata mat.

Visste ni att antibiotikaresistens är ett växande hot, och att det redan nu finns vissa bakterier som ingenting biter på? Det kan bli så illa att vi inte kan använda antibiotika till slut. Det här beror på den slentrianmässiga användningen av antibiotika och det är kanske inte främst humananvändningen som är problemet, utan den till djur.

”Många människor tar för givet att antibiotika alltid kommer att vara tillgängligt när vi behöver det, men detta kan snart förändras. Varje dos antibiotika ger en fördel för det lilla antal bakterier som är resistenta mot drogen. Ju mer en särskild antibiotika är använd, desto snabbare kommer de bakterier som är motståndskraftiga mot den antibiotikan att selekteras och öka i antal. Till nu har världens ledare blundat för problemet, eftersom nya antibiotika alltid har utvecklats för att ersätta äldre och alltmer ineffektiva varianter. Det här förändras nu.” http://reports.weforum.org/global-risks-2013/risk-case-1/the-dangers-of-hubris-on-human-health/

Visste ni att Sverige har lägst antibiotikaanvändning till djur i hela EU? Jag har inte sett globala siffror, men en kvalificerad gissning är att vi är bland de bästa i klassen där också. Det här beror på att vi har haft ett bra avelsarbete och god hygien, och att vi dessutom har hårdast djurskyddslagar i världen. I världen. Sug på det en stund.

När du reser utomlands på din mysiga flygresa (som vi vet vad jag tycker om nu) riskerar du inte bara att få med dig vägglöss och kackerlackor hem, du kan även få en elak liten multiresistent bakterie. I USA dör exempelvis 100 000 personer av dessa bakterier varje år.

Har du, eller någon du älskar, fått en allvarlig infektion som hävts med penicillin? Det kan snart bli ett minne blott. Nästa gång kanske någon dör av en öroninflammation som sprider sig till hjärnan. Jag vet, det är skrämselpropaganda, men det finns sanning i det. Vill du ta risken med dina barn eller barnbarn?

Igår när jag kom in på lokala ICA för att köpa köttfärs till hundarna fanns det bara ICA Basic köttfärs. Den är från Irland. Vet ni hur mycket antibiotika de ger sina djur på Irland? Det vet jag. Ungefär sex gånger så mycket som i Sverige. Då är de inte värst i EU, det är Spanien som använder tjugo gånger så mycket. Mums.

 http://www.teamugglarp.se/files/teamugglarp/Sverige_bast_pa_ab_dec_121109.pdf

När jag jobbade som djurskötare på en KRAV-gård exporterade vi kor till Irland, för deras var så sjuka och inga mediciner hjälpte. De gav slentrianmässigt antibiotika i fodret till alla djur, både sjuka och friska. De var helt fascinerade över våra friska djur.

”Hur kan ni ha bara irländsk köttfärs? Varför har ni ingen svensk?” frågade jag tjejen i charken. ”Jag vet inte, vi har bara beställt hem det, men folk köper det ju”, svarar hon.

Folk är idioter. I stället för att betala en tia mer för ett paket antibiotikafri svensk köttfärs från kor som hållit vårt landskap öppet går de och köper billig skitfärs från Irland, där det inte finns någon lag på att djuren ska få gå ute, och där de skriver ut antibiotika till hela besättningen om ett enstaka djur är sjukt.

Jag äter inte irländsk köttfärs, jag ger den inte ens till hundarna. Jag skällde på butiksägaren och idag tänker jag köpa köttfärs av min granne, som står där och säljer en gång i månaden. Hennes köttfärs är inte bara gudomligt god, jag vet hur korna haft det också. http://www.gardsnara.se/gavleborg/bernhardssons_gardskott

Köp svenskt kött eller låt bli. Sluta vara en idiot.

 

 

 

 

Jag fick en kommentar på min Facebook. Den handlade om att jag skulle ge lite tips och råd om hur man kan förbättra vardagen ur hållbarhetssynpunkt.  Jag håller med om att det är bra med sådant, samtidigt som jag kanske inte tror att jag kan förändra världen utan mest bloggar för att jag är så frustrerad över sakernas tillstånd.

Jag har mer och mer insett att vi ligger ganska illa till, och att det inte handlar så mycket om att försöka hejda den globala uppvärmningen längre som att anpassa sig till den. Vi i Sverige är lyckligt lottade men också vi kommer att få hantera problem som exempelvis översvämningar, ökat antal skadedjur och inte minst klimatflyktingar.

Det är klart att jag kan ge små käcka tips om hemmaodling i köksfönstret eller solfångare, men det finns många bloggar som gör det. Och jag känner ärligt talat att vi är förbi det stadiet för länge sedan.

Men det finns en sak som jag kan förmedla, något som är viktigare än något annat när vi talar omställning: Engagemang.

Det är dags att lämna tv-soffan nu.  Vi får de politiker vi förtjänar och de gör det de uppfattar att majoriteten vill, så att de kan bli omvalda. Politiker tänker i fyraårsperioder. Det är upp till oss att styra dem i rätt riktning, men vi är alltför passiva.

Därför kallar politiker andra människor för miljötalibaner om de vill begränsa flygtrafiken: http://www.vk.se/558608/politiker-rasar-mot-miljokrav-pa-arlanda

Därför missgynnas små ekobönder i kommunernas upphandlingar: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2093262-sma-ekobonder-chanslosa-i-goteborgs-upphandling

Därför skapar bankerna nya pengar ur ingenting till våra lån, trots att det egentligen bara är Riksbanken som får göra det. http://www.svd.se/naringsliv/den-latta-konsten-att-gora-pengar_4788351.svd

Därför läggs det inte högre skatter på CO2-utsläpp, och det är osäkert om det kommer att göra det i framtiden. http://www.flamman.se/sta-fast-vid-hojd-koldioxidskatt

Därför pågår det just i detta nu förhandlingar om att göra det olagligt för stater att skydda sina medborgare mot gifter, fracking och andra vansinnigheter storkapitalet vill ha för sig. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/handelsavtal-kan-satta-miljoskyddet-ur-spel_8734350.svd

Jag kan fortsätta listan i oändlighet, men jag tror ni förstår nu.

Vi kan förändra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Ojnareskogen är ett tydligt exempel på vad som kan hända när folk ger sig sjutton på att stoppa något som är fel. Men vi kan inte förändra genom att sitta tysta och stilla och se på medan storfinanserna lurar oss vart de vill och skrattar hela vägen till sina banker.

Därför är min uppmaning till er som undrar vad man kan göra: Stick ut hakan. Skriv till era politiker. Skriv insändare i tidningarna. Ring P1. Starta en blogg. Demonstrera utanför riksdagshuset.  Gå med i Föräldravrålet. Fråga elektronikvaruhuset hur deras mobiltelefoner är producerade. Skriv ett mail till H&M och be dem betala sina sömmerskor vettiga löner. Tala tydligt och med hög röst om att ni tänker rösta på den politiker som arbetar mest för klimatet.

Och under tiden som ni gör detta kan ni köpa närproducerad, ekologisk mat och undvika massproducerad skit, handla så mycket som möjligt second hand och lära er och era barn ett hantverk.