Förra veckan var jag med om något riktigt stort. Jag fick vara på ett seminarium med medlemmar från regeringens framtidskommission veckan innan de presenterade sin slutrapport för regeringen.
Framtidskommissionen har arbetat i två år med att identifiera de utmaningar som Sverige står inför i framtiden (med framtid menas ungefär år 2050-2060). De skulle också presentera strategier för hur Sverige ska möta dessa utmaningar.
 
Det var Leader Astrid Lindgrens Hembygd som anordnat seminariet med många av de främsta svenska forskarna, debattörerna och konsulterna inom klimat- och landsbygdsutvecklingsområdet idag. Ett enormt bra arbete och det borde uppmärksammats i rikspressen att lilla Vimmerby lyckats med detta. Jag är full av beundran.
 
Jag kände mig ganska liten när dessa otroligt kunniga och kompetenta personer berättade om sina kunskaper och erfarenheter. Det är lätt att bli "star struck" och tappa kritiskt tänkande, så det har tagit några dagar att samla intrycken av vad jag hörde.
 
Den största smällen i magen var Johan Rockströms redogörelse för de senaste klimatrönen och forskning. Han presenterade både äldre resultat och sådana som bara var någon vecka gamla. Slutsatsen är att vi människor fortsätter att förändra miljön på ett sätt som är förödande för oss själva som art. Trenden är tydlig. Forskarna säger att vi nu är den största miljöpåverkande kraften på jordklotet. Psykologen Billy Larsson uttryckte det så här: "Det finns faktiskt ingenting i vårt psyke som hindrar oss från att utrota oss själva".
Stings låt "The Russians" går på repeat i min hjärna: I hope the Russians love their children too...
 
Rockström är en internationellt erkänd forskare på området. Veckan innan hade han träffat en sammanslutning av affärsmän som tillsammans står för 10% av världens ekonomi, det säger lite om hans kredibilitet i dessa sammanhang. De siffror han radade upp är katastrofala. Vad står det om det i regeringens framtidsrapport? Svar: Ingenting.
 
Jo, de har ett avsnitt om "hållbar tillväxt", men det säger sig själv att det blir löjligt att tala om tillväxt medan vi samtidigt förstör våra livsmöjligheter. Begreppet tillväxt som sådant är förlegat, föråldrat och bör ersättas med något annat.
Man kan inte tala om tillväxt samtidigt som man talar om Peak Oil, Peak Fosfor, Peak Everything och skenande klimatförändringar redan ger katastrofala effekter på miljön.
Vad ska vi ha i stället? Det har vi inga svar på. Dessa intelligenta och kunniga forskare hade kanske kunnat svara, men det fick de inte. De hade ett uppdrag och i det ingick att tillväxt och marknad inte fick ifrågasättas. Som Birger Schlaug ungefärligt sa: "Det är som kommunismens Sovjet, ni får utreda hur ni vill bara ni kommer fram till rätt svar..."
 
Läs gärna Pekka Mellergård, en av deltagarna i kommissionen, och hans upplevelse i Sydsvenskan idag:http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/besvikelse-efter-flera-ars-utredande/
 
Jag hade önskat mig en rapport som gav slutsatsen att Sverige, vi som är så bra och fina, faktiskt bäst i världen enligt vissa rapporter, ska gå i bräschen för hållbarheten och bli ett föregångsland som andra länder kan ta efter. Men det blev det inte. Det bidde en tumme.
 
Nu är det upp till oss, folket, att visa vad vi vill. Om ett och ett halvt år är det val. Vilken fråga kommer att vara viktigast då? Jag hoppas och ber att det blir klimatet och inte invandringen. Och att vi lyssnar på Johan Rockström med fleras förslag om hur vi ska planera vår framtid:http://www.ecoprofile.se/thread-2689-Rockstrom-med-flera-Vi-foreslar-sex-mal-for-hallbar-utveckling-till-2030.html