Förstår ni ungdomar, på vår tid, när vi var lika unga som ni är idag, fanns det inte reklamtv. Enda gången man fick njuta av "Juicy Fruit, is a packet full of sunshine" var när man gick på bio. När vi äntligen fick reklamtv i Sverige och man fick känna sig lika cool som i USA lärde vi oss reklamjinglarna utantill och använde dem i våra vardagliga konversationer. Långa samtal kunde föras nästan bara med reklamcitat. Det var roligt, det var faktiskt det roligaste med reklamtv.

Det var många år jag inte betalade tv-licens. Jag erkänner nu så är det gjort. Alla år som fattig student och nästan lika fattig kulturarbetare passerade utan att jag bidrog till statens tv-utbud. Jag tyckte alla kanaler var ganska tråkiga och såg inte så mycket på tv.
Sedan blev jag med familj och vi köpte en tv på Net on Net och de förrädarna skvallrade till staten, så då var det bara att pynta och se glad ut. Efter det har räkningen kommit varje kvartal, och varje kvartal har den dragits från kontot.

I lördags såg vi Melodifestivalen, ett av få program hela familjen kan se med något utbyte (jag tror till och med att tonåringen tycker det är kul fast han vägrar erkänna det) och min dotter dansade hela kvällen. I kväll var det "Äkta människor", en riktigt bra dramaserie, extra rolig för mig som är sf-älskare. "Uppdrag Granskning" är en gammal favorit som aldrig känns övermogen. "Mot alla odds" är en riktigt bra dokusåpa. "30 grader i februari" ser min man på och gillar, jag har tyvärr inte följt den men anser att från och med nu är onsdagkvällar heliga eftersom det är "Game of Thrones".
Det här är bara ett urval av de program jag tycker är sevärda just nu. Alla visas på SVT, inget är reklamtv. Jag är så glad att jag betalar tv-licens!

Reklamkanalerna har ingen chans. Det verkar som om de slickar på fingret och sätter upp det i vädret för att se åt vilket håll vinden blåser, och så skrapar de ihop några billiga skitprogram som de tror att folk vill se. Det blir mer och mer uppenbart att det enda de är ute efter är att sälja reklam. De har gått från att vara reklamtvkanaler till att vara tvreklamkanaler. Nog har de en del publik, men i år har de blivit slagna på sina nyslickade fingrar av SVT i stort sett varenda kväll.

Reklamtv orkar man inte titta på. Börjar man följa en film förstörs den genom tätare och tätare reklampauser ju längre in i filmen man kommer. Mitt i ett mord kan det komma bil- eller bantningsreklam. Nuförtiden kan man inga reklamjinglar eftersom man antingen byter kanal (och ofta fortsätter att titta på det programmet man blippar över till) eller kastar sig upp ur tv-soffan för att sätta på kaffe och gå på toa. Reklamen kostar massor för företagen, men ingen vill titta. Pärlor för svin. Vad de måste hata oss. Och mer och mer desperata blir de, och fler och fler reklaminslag lägger de in. Det verkar vara mycket irriterande att tvingas ha program mellan reklamen.

Jaa, vart vill jag komma med det här, mer än lite söndagsgnäll? Jo, att när revolutionen är här och ni valt mig till envåldshärskare ska jag lägga ner en himla massa tvkanaler. Jag har ledsnat på reklamtv. Kanal fem kan få finnas för där jobbar min kusin, men de andra kan vi skita i.

Bygga drivbänk är lätt om man inte har för höga krav på estetiken. Det gäller bara att ha rätt saker hemma.
Recept på min drivbänk:

1 st gödselstack i bra storlek.
1 st pallkrage.
Några överblivna plank.
Skruvdragare och skruv.
Såg.
Byggplast.
Häftapparat.

Byggbeskrivning:

1. Ta pallkragen och placera ut den på lämpligt ställe i gödselstacken (mycket enklare än att börja flytta hästbajs någon annanstans).

2. Skjut upp resten till morgondagen.

3. Ta tag i projektet igen, efter att ha misslyckats med att engagera maken, genom att skrapa fram några plank från häststaketsbygget ur snön.

4. Mät så att locket åtminstone inte blir för litet.

5. Såga plank enligt mått, så att du får till en ram. Skruva ihop ramen med för korta skruv, eftersom du är för lat för att hämta nya, medan maken (professionell snickare) trött tittar på. Det är okej att svära lite under detta moment.

6. Leta efter byggplasten som inte ligger där du minns att den låg. Här får man också svära.

6. Häfta fast byggplast på båda sidor om ramen (dubbla lager isolerar bättre).

7. Kånka bort ramen till gödselstacken och lägg på den.

8. Skratta åt hästarna som tror att du byggt en hästdödarmaskin.

9. Lägg på ett par vedklabbar så länge för att inte locket ska flyga iväg, för då har du verkligen byggt en hästdödarmaskin och hästarna kommer aldrig att förlåta dig.

10. Njut av ditt verk.

Nu ska jag bara skaffa jord, och sedan kan jag börja odla! Härligt!Hej igen!

När vi inte längre har obegränsad tillgång till olja är jag övertygad om att hästen återigen kommer att bli det nyttodjur den en gång var, inte bara en hobby. Men vilken häst ska man då välja, vad kan passa ens behov? Jag har gjort en lista baserad på vanliga hästraser i vårt land som är lätta att hitta. Tänk vilka bra saker man kan tänka ut medan man mockar!

Om du bor i stan kommer du troligtvis inte att ha en egen häst. Dagens djurskyddsregler tillåter inte en ensam häst i villaträdgården på 500 kvadrat, eller bunden utanför hyreshuset dygnet runt. Du kommer att hyra en droska precis som man gjorde förr. Men om du nu har lite mer plats, eller nära till den lokala ridskolan och kan dela häst med din granne..?

1.
På första plats sätter jag (något motvilligt ska jag erkänna) det svenska halvblodet. Det är en anpassningsbar ras, utmärkt till alla typer av persontransporter, och om du behöver plöja upp potatislandet kan du använda halvblodet även till detta förutsatt att det inte är för stora ytor. Tänker du ta in timmer från skogen eller plöja stora fält bör du titta lite längre ner i listan. Halvblodsaveln har de senaste tjugo åren gått mot allt större hästar med iögonenfallande vackert steg, men detta kommer troligtvis att förändras i det hållbara samhället och trenden vända till förmån för lägre hästar med något grövre konstitution, eftersom en stor häst med mycket energi också kräver mera mat.

2.
Här hade jag velat sätta nummer tre, men måste hejda mina personliga åsikter lite. Nummer två på listan är tinker. Denna vackert fläckiga häst är lugn, snäll, helt okej att rida och mycket lämplig framför en vagn. Dess grövre konstitution gör att den fungerar även till grövre gårdssysslor. De är lättfödda och tål vårt klimat bra.

3.
Min personliga favorit: kallblodstravaren, är som potatis. Den passar bra till allt. Ridning, körning, gårdsarbete; vilka dina behov än är kan kallblodstravaren uppfylla dessa. En kallblodstravare är frisk, lättfödd och tålig. Enda orsaken att jag inte sätter den som nummer två på listan är temperamentet. Detta är trots allt en häst som är framavlad för tävling och en ovan hästmänniska kan få problem med kallblodstravarens framåtanda.4.
Här kommer två raser på delad plats beroende på vad man tänker göra med sin häst. Dels är det varmblodstravaren. I dag skänks avdankade varmblodstravare bort eller skickas till slakt eftersom det inte finns något värde i dem. Men en varmblodstravare är född av en enda orsak: Den ska dra en vagn så fort som möjligt. Måste du pendla till jobbet och behöver en häst har du den perfekta här. Uthållig, snabb, hittar du dessutom en som är travtränad (vilket de flesta är idag) är den mycket körd, välhanterad och miljötränad. Varmblodstravaren kommer att vara eftertraktad när vi har kommit tillbaka till framtiden.
Nordsvensk brukshäst, en tyngre arbetsvariant av min älskade kallblodstravare (eller tvärtom att kallblodstravaren är en lättare variant av brukshäst, om ni frågar andra). Perfekt för arbetet på gården och kan också dra vagnen in till staden om du inte har för höga krav på hastighet. Lika lättfödd som kallblodstravaren och ett plus i kanten är att den är otroligt vacker.

Där har ni dem, gott folk! Hästraserna för framtidens svenskar. Det är bara att välja och vraka.