En gång i tiden var Sverige en stormakt. Vårt rike sträckte sig långt ner i Tyskland och vi trodde att tillväxt betydde territoriell expansion, ungefär som vi nu tror att tillväxt betyder att man gör pengar av luft och konsumerar upp alltihop.
Så är det inte idag, men det är ingen svensk ledsen över. För trots att vi har en rejält stor landyta att leka med - Sverige är faktiskt Europas femte största land - använder vi bara en yttepytteliten bråkdel av alltihop till vårt livsrum. 
Nästan alla svenskar verkar tro att deras lycka finns i städerna, vi urbaniseras snabbast i världen. Vi uppskattar helt enkelt inte vårt fädernesland tillräckligt, "asfaltera hela skiten bara så blir det nog bra" verkar vi tycka.
 
Ja nu undrar ni vart jag vill komma med det här. Jo, så här tänker jag:
 
Norrland borde bli ett eget land.
Allt norr om Dalälven skulle bli en egen stat. Innehavande 59 % av Sveriges yta borde vi utropa oss självständiga så fort som möjligt. Vi skulle inte ens bli ett särskilt litet land. Och vilket lyft!
 
Norrland, världens bästa land
 
Tänk efter. It makes sense. Jag ska berätta varför.
1. Energiproduktion.
Norrland är en viktig producent av förnybar elkraft. Vatten och vind som produceras i Norrland utgör en stor del av Sveriges energibehov. Vi kan bli självförsörjande på el omedelbums och tack och hej snyltare i södra Sverige som aldrig gett Norrland betalt för våra utbyggda älvar.
 
2. Klimatförändringar.
Nu vet alla att uppvärmningen av jordklotet är ett faktum och de få klimatförnekare som finns kvar hukar i skyttegravarna. Vet ni var det kommer att bli bäst att bo med två graders varmare klimat? Just det - Norrland. Sveg, närmare bestämt, men var som helst i Norrland duger bra.
Tack och hej södra Sverige med översvämningar, jordskred och torka. Behåll era skadeinsekter också så är ni snälla.
 
3. Arbetslöshet.
Jovisst, vi har hög arbetslöshet. Men det är ju bara för att staten har utlokaliserat alla våra jobb till södern! Ett eget land kräver egna statliga verk, en egen byråkrati och administration och så vidare. dessutom ska samerna ha en parallell byråkrati. Massa massa arbetstillfällen. Och var ska alla dessa huvudkontor ligga? Jo - i Norrlands nya huvudstad så klart. Umeå kanske? Eller Östersund? Tack och hej Stockholm!
 
4. Naturresurser.
Vi har en massa jordbruksareal som kommer att bli finfin i det nya klimatet, och gruvorna, var ligger de? Just det. Norrland. Skogen har vi också. Vi kommer att klara oss jättebra utan att behöva släpa på södra Sverige som en black om foten. Tack men nej tack.
 
Dessutom slipper vi:
Ubåtsjakter i skärgården. Svenska fotbollslandslaget. Ingvar Kamprad. Kändisar med sommarhus på Gotland eller Österlen. Dialekter med tungrots-r.
I stället kan vi importera svensk arbetskraft som kan fylla våra tomma landsbygdsstugor.
 
Det är genialiskt. Kom ihåg var ni läste det först. Välkomna att söka visum. Vänta inte för länge.
 
Sweden-north.jpg
 
 
 
 
Nej, jag har inte fått svar från Gustav Fridolin. 
 
Kanske har han haft för mycket att göra. Han har ju gubevars arbetat så hårt att han kompromissat sig till en ministerpost. Klimatdebatten fick stryka på foten, men Miljöpartiet sitter i regeringen...
Och det ordnar sig nog med klimatet och miljön, kärnkraftverken stänger av sig själva hela tiden, ju, och höjer vi bensinskatten ett par procent så ställer säkert folk bilen och börjar cykla i stället. Och vi skrotar ju Bromma flygplats! Det är väl viktigt och bra, alla glesbygdsbor och miljömuppar? Dåså!
 
Kanske tycker Fridolin att hans uppväxt i ett villaområde i skånska Vittsjö automatiskt gör att han förstår alla landsbygdsbors problem, även de som bor i glesbygd norr om Dalälven. Kanske skiter han i vem som producerar hans mat. Kanske tycker han att allt norr om Dalälven borde bli ett obebott naturreservat,  eller också struntar han i hur min unge ska kunna leka med några kompisar efter skolan när alla flyttat till Stockholm.
 
Det finns säkert massor med bra anledningar varför Fridolin inte svarar ens med ett "Tack, men nej tack" på mitt mail. Vi kommer aldrig att få veta. Men det som ändå till syvende och sist märks är detta: Han bryr sig inte.
Politikerna orkar inte svara på väljarnas brev. Jag vet, för jag har mailat och skrivit till ganska många av dem i mitt liv, och den enda som någonsin svarat personligen är Gudryn Schyman (och ett bra svar också, tack Gudrun, det hjälpte mig mycket i den situation jag befann mig i). Jag håller med, jag är jobbig. Tänk om alla väljare bara kunde rösta vart fjärde år och hålla käft dessemellan. Vilken lugn och skön demokrati vi skulle ha då.
 
Medan jag väntat på svar från Fridolin har forskarna börjat larma om att vi inte kommer att klara tvågradersmålet. Vi rör oss mot fyra graders uppvärmning av planeten, och det innebär enligt dessa forskare "slutet på vår civilisation". September blev den varmaste septembermånaden sedan man började mäta och om det fortsätter så här blir 2014 varmaste året sedan 1880. Mina klimatvänner och jag suckar uppgivet.
 
 
Vi vet.
 
 
Vi har fysiskt och virtuellt skrikit oss hesa om detta i flera år. Vi har föräldravrålat, bloggat, skrivit insändare och krönikor, gjort oss impopulära på Facebook och tjatat hål i huvudet på våra nära och kära. Till slut blir vi tysta, för det hjälper ju inte. Och det ENDA parti som skulle kunna ta debatten med någon form av trovärdighet triangulerar sig fram till ministerposter. Och ordföranden i deras ungdomsförbund säger att vi har misslyckats. Vi. Tack så jävla mycket då.
 
Nej. Gustav Fridolin anser inte att mitt brev är värt ett svar. Nehej. Men då anser jag inte att Gustav Fridolin är värd min röst. 
 
För övrigt tycker jag att Norrland borde bli ett eget land.