I går var jag på grisfest.

”What!?” tänker ni kanske nu. ”Hon som inte flyger? Vad har hon haft för sig nu, den skenheliga kossan?” (Hoppas jag att ni inte tänker, men man kan ju aldrig veta. Jag har blivit lite besviken på mänskligheten på sistone).

Men varen icke oroade. Jag har varit hos Omställning Järbo, och nu ska ni få veta hur man kan ha det en vanlig söndag i södra Norrland.

I maj i år köpte omställningsgruppen i Järbo tre stycken linderödssvin. Anledningarna var flera. Dels skulle grisarna kunna böka upp mark och förvandla den till odlingsjord, dels skulle de kunna vara en bra inkörsport för samtal om hållbarhet och omställning med förbipasserande och intresserade. Grisarna har verkligen fyllt sitt syfte. De har bökat på flera olika ställen, bland annat i centrala Järbo, och varit i tidningen titt som tätt. De har sprungit omkring i sin hage och någon gång utanför, och varit grisar på ett sätt som är få grisar förunnat idag. Men allt roligt har ett slut, och grisarna slaktades odramatiskt för en knapp månad sedan.

Omställningsgruppen hade kommit fram till att det bästa man kunde göra med grisköttet i stället för att dela upp det bland medlemmarna var att bjuda alla i Järbo på stor fest. Och sagt och gjort, igår kom nästan 200 personer till Folkets Hus i Järbo. Det var järbobor, insmugna utombys snyltare som jag, media och politiker. Alla de politiska partierna i kommunen hade representanter på plats.

När vi kom in i lokalen var det som att flyttas till ett annat land. Jag fick associationer till England, där man är mycket bättre på sådana här tillställningar än vi. Barn sprang omkring och lekte, vuxna samtalade, det var ljus och trygg stämning och allt var välorganiserat och välinformerat.

Maten lagades av Peter och Malin från Gävligt Gott och det var det. Väldigt gott, alltså. Det går inte att jämföra med de stackars stressade grisar vars plastförpackade kött ligger i affärerna. Nu vill jag ha egna grisar. 

En fantastisk, inspirerande och hoppfull kväll, tack Omställning Järbo för den!

I somras fick grisarna böka fritt. Nu slaktas de för att bli en festmåltid vid en matfestival med korr.

3 kommentarer

Petra

19 Nov 2013 07:49

Tack själv! Roligt att du kom. Roligt att du kommenterade det där med att det kändes osvenskt... det var en av de första sakerna vi sa då vi spånade idéer inför festen, att det skulle bli en festivalen, typ som de har i södra Europa. Sen släppte vi det helt, men intentionen höll sig!

Svar: Ja, ni lyckades verkligen. Underbart.
exan

Hansolov Lönn

20 Nov 2013 07:26

Kul att du trivdes på festen. Jag kan bara stryka under på att det är nog inte många grisar som har haft det så bra som våra Folke Nora o Mini. Vi fick mersmak och har nu beställt 5st linderödsgrisar från ockelbo som kommer på lördag. Vi har gjort som jordbrukarna i jämtland gör att du som kund köper din egen kulting betalar foder slackt styckning o erkättning till jordbrukaren för att han sköter om grisen sen får du hem din gris styckad o klar. Vi har 3 1/4 gris förbeställd av 5st så än kan du beställa din egen gris. En annan tanke med upplägget är att du o dina barn/barnbarn kan åka ut o hälsa på din egen gris sätta namn få bilder på meilen o känna en närhet till eran egna gris/mat. När jag var barn hadde vi grisar o vi barn red på grisarna o kände oss som Emil i Lönneberga sen när vi åt köttbullarna på julafton då visste vi att köttet kom från våran gris o att han hadde haft det bra,det vill vi att våra barn ochså ska veta.

Svar: Å vad roligt att ni fortsätter! Som det ser ut nu ska vi ha egna grisar här i Trösken som ska böka upp mark till vår sparrisodling. Men jag ska göra reklam för era grisar allt vad jag kan!
exan

Elisabeth Blomgren

21 Nov 2013 13:58

Fint skrivet - Tack för att du kom.

Kommentera

Publiceras ej