"Rent praktiskt - vilka val gör du själv för omställning? Jag tänker på det vid olika köpsituationer, men kör så mkt bil i jobbet så det antagligen äter upp alla mina andra goda föresatser att minska klimatpåverkan..."

Den här kommentaren fick jag på Facebook när jag lade ut mitt senaste blogginlägg, och jag tyckte det var så tänkvärt att jag vill svara på det här i bloggen.

En person gör inte stor skillnad, det är sant, men flera personer gör det. Börjar man själv fundera högt drar man med sig andra i sin närhet. Om många ändrar sina konsumtions- och resmönster kommer det att märkas. Om man anstränger sig på vissa plan är ju det mycket bättre än att strunta i allt, eller hur?

Det är ju lätt att känna den stora hopplösheten bre ut sig. Vad kan jag göra, hur kan mitt initiativ göra skillnad, varför skulle jag betyda något i den stora massan? Vilket är viktigast, att köpa rättvisemärkt kaffe eller att släcka lamporna? Börjar man fundera på det finns det ingen ände. Till slut kan det bli som när min kompis Camilla och jag engagerade oss i Djurens Rätt i Göteborg på nittiotalet, där fick man inte ens ha en djurmönstrad tröja för "det var respektlöst mot djuren". Då orkar man inte hur goda intentioner man än har från början.

Nästa problem: Var ska jag börja? Det är lite som efter nyår när man ska börja ett nytt hälsosamt liv, ändrar alla vanor på en gång, det håller några veckor och sedan är man tillbaka i chipsträsket. Ta det lugnt! Ett myrsteg är också ett steg.

Jag har valt att göra relativt små förändringar direkt och planera de större. Det första jag gjorde var att bestämma mig för att bli en klimatprofet. Det är egentligen inte riktigt min stil att stå i gathörnet med plakatet i högsta hugg och domdera om undergången, men jag känner mig tvungen. Det är så få som försöker stå emot marknadskrafterna.

Fyra enkla handfasta tips till nybörjaren, dit jag själv räknar mig:

1. Sluta slökonsumera. Lägg av med att åka och shoppa för att du inte har något bättre för dig. Ta absolut inte bilen till köpcentra utanför stan "bara för att". Köp inte en ny mobil, eller iPad eller något annat som tar mycket av jordens resurser i anspråk om du inte absolut behöver. Inte för att det finns en ny cool modell som "alla" har, alltså. Du blir inte lyckligare mer än en kort stund, jag lovar. Leta begagnat i första hand. Se till att dina pengar snurrar ett varv i den lokala ekonomin innan de försvinner, det tjänar både du och alla i din närhet på.

2. Tänk på vad du äter. Dra ner på halvfabrikaten, för där finns ofta dåliga råvaror och mycket socker. Läs boken "Den hemlige kocken" och se dokumentären "Supersize Me" om du vill veta mer om vad du egentligen får i dig när du äter till exempel mamma Scans köttbullar eller Chicken McNuggets. Odla kryddor själv i köksfönstret. Välj lokalodlat om du hittar det, köp kravmärkt veckan efter lön när du känner dig rik (då har du ändrat  25% av din konsumtion, det är ju skitbra!) eller rättvisemärkt varannan gång du köper kaffe.

3. Dra ner på din elkonsumtion. Stäng av datorerna (det är jag jättedålig på) och alla stand by-apparater. Släck lamporna när du går ut ur ett rum. Fråga din elleverantör hur mycket av din el som är miljövänlig.

4. Prata om det. Googla och läs böcker om klimatet och våra försök till omställning. Sprid dina nyvunna kunskaper. Rösta på det parti som du tycker presenterar bäst miljö- och klimatpolitik.

Vad gör jag själv mer än detta, och vad planerar jag?
Först vill jag säga att jag har det relativt lätt eftersom jag bor på landet, jag förstår att det är svårare när man bor i stad.
 
Tidigare var jag en lycklig konsument. Jag tog bilen och åkte och handlade utan att egentligen behöva något. Jag köpte både ditten och datten utan eftertanke. När vi bodde i Stockholm blev det mycket restaurangmat och färdiglagat.

Mina hästar får numera inget dyrt processat kraftfoder och inga nya prylar. Tidigare fick de Krafftpellets och nya täcken, men de verkar lika glada nu. I en inte alltför avlägsen framtid kommer unghästarna att vara inkörda, och då blir målet att ersätta åtminstone en bilresa till ICA i veckan med hästkrafter, helst fler.

Jag bakar allt vårt bröd själv (efter att äntligen lyckats härma min mammas underbart goda rostbröd), rullar egna köttbullar, blandar eget smörgåsmargarin, experimenterar med andra alternativ till det färdiglagade. Potatischipsen blir inte så bra än så länge, men vänta bara!

Jag försöker spara el och köra så lite bil som möjligt även om jag också måste åka en hel del i mitt jobb. Det är väl det jag helst vill slippa egentligen.

Jag köper nya kläder när de gamla går sönder, och undviker köpcentra. Jag läser inga damtidningar som får mig att känna mig ful och värdelös och att jag måste konsumera krämer, smink och kläder för att duga till.

Jag använder min dator fast den är flera år gammal och saknar v-tangenten!

Dessutom planerar jag för att vi ska kunna tillverka större delen av vår el själva, genom vind- och solkraftsanläggning. Eftersom vi inte har särskilt gott om pengar men desto fler prylar vill jag finansiera detta genom att ha en auktion i sommar, där vi säljer allt i förråden som vi inte behöver.

Framför allt måste vi nog alla börja ifrågasätta det liv vi lever idag. Jag tror inte att det värsta är vår egen bilkörning. Det är betydligt värre att fiskpinnarna far över halva jordklotet innan de kommer till våra frysdiskar, att det är lika billigt att köpa apelsiner från Israel som äpplen från Kivik, att vi har råd att köpa en flygresa till Thailand utan att ens fundera över vad det gör med alla utsläpp eller att slänga en dator som blivit för gammal så att den i sin tur kan fraktas till ett land långt borta där människor sitter utan skydd och rensar den på tungmetaller. Vårt sätt att leva är inte hållbart, det håller inte i längden. Ta lån till konsumtion, flyga på charterresa, allt det där måste ta slut. Surt men sant.

Jag är en fuskare precis som de flesta andra, men jag vill förändra. I somras testade jag potatisodling med gott resultat, så i år blir det större potatisland, flera sorters grönsaker och dessutom är jag grymt sugen på att anlägga en sparrisodling. Gödsel har jag gott om tack vare hästarna. Om jag bara orkar vill jag bli självförsörjande på grönsaker och köpa kött av vår granne några kilometer bort. Sedan går jag in i mitt hus och tänder lampan som drivs av solenergi... Då kan vi börja prata allvar.
Kommentera

Publiceras ej