Jag har svårt att jobba idag. Jag tänker hela tiden på Jimmy James Fredrikssons öppna brev på Facebook: https://www.facebook.com/notes/jimmy-james-fredriksson/utf%C3%B6rs%C3%A4krad-av-f%C3%B6rs%C3%A4kringskassan/10150771123922936

När jag läste det första gången i morse så grät jag länge. Det är inte så svårt för mig, som har en snart femårig dotter, att föreställa mig den sorg och smärta dessa föräldrar upplever. Bara tanken på att förlora mitt barn ger mig sådan ångest att jag får svårt att andas.
 
Det var det första jag kände.
Det andra jag kände var ilskan när jag läste Försäkringskassans replik i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14774664.ab

Rätta mig om jag har fel. Men är inte Försäkringskassan en statlig myndighet? Och staten, är inte den summan av sina medborgare? Staten är alltså vi, och vi bestämmer över Försäkringskassan, eller har jag missat någon viktig detalj här?

Det är med andra ord vi, medborgarna, som är staten och därmed ger Försäkringskassan dess uppdrag. Hittills har formen varit representativ demokrati, det vill säga att medborgarna väljer ett antal personer som får i uppdrag att utföra folkviljan enligt majoritetens åsikter.

Här har något alldeles uppenbart blivit fel. För inte kan det vara så att majoriteten av svenska folket önskar att en pappa, som förlorat sin lilla dotter i cancer efter flera års kamp, ska bli utförsäkrad efter ett halvår? Mamman får fortsätta att vara sjukskriven eftersom hon har en anställning, pappan är ju däremot småföretagare och ska därmed döden dö enligt alla sjukförsäkringsregler. Samtidigt uppmanas alla arbetslösa att starta eget företag.

Rätta mig om jag har fel, men inte kan det väl vara så djävligt att större delen av svenska folket tycker att de här reglerna är bra och rätt och ska exekveras med kraft?

Nu har snart 60 000 personer delat Jimmys anteckning på Facebook. Jag har skrivit mail till ansvariga handläggarens chef. Hans mail är per-erik.bjork@forsakringskassan.se. Skriv och säg vad du tycker om sättet detta ärende handlagts på.

Försäkringskassan har en tillsynsmyndighet, Inspektionen för Socialförsäkringen. De borde rimligtvis vara intresserade av att få reda på vad svenska folket (Försäkringskassans ägare) tycker om dessa regler som tvingar en far att återgå till arbete på heltid sex månader efter att han själv snickrat sin dotters kista. Enhetschefen för sjukförmåner (som om det skulle vara en förmån att vara sjuk) heter Jenny Kärrholm och hennes mail är jenny.karrholm@inspsf.se. Jag tänker maila henne också, och jag tycker att alla som ser det här också ska göra det.

Och vad gäller representativ demokrati börjar jag ärligt talat känna mig tveksam. För här har vi tydligen ännu en gång röstat fram några människor som helt kapitalt verkar ha missuppfattat sitt uppdrag. Jag är inte säker på om jag vill vänta till 2014 med att rösta bort dem.

Är det någon som vill följa med på revolution i helgen?

Kommentera

Publiceras ej