Klimatmötet i Polen lider mot sitt slut. Vi kan lika gärna göra systemåterställning till dagen före, för absolut ingenting har hänt. Politikerna tar inte sitt ansvar. De har gett upp innan de ens börjat försöka. Nu käbblar de bara om storleken för "loss and damage"-fonderna, det vill säga de fonder som ska ge ekonomiskt stöd till länder som drabbas av katastrofer orsakade av klimatförändringarna. Ingen vill betala priset. Inte Sverige heller.
 
De rika länderna (vi) är inte beredda att skära ner vår levnadsstandard och ta ansvar för våra nuvarande och historiska utsläpp. De fattiga länderna är inte beredda att avstå höjningar i sin levnadsstandard så att vi ostraffat kan konsumera vidare. Läget är helt låst, men vem borde ge sig? Det känns lite som vi, eller hur?
 
Vi har flyttat en stor del av våra koldioxidutsläpp till länder som Kina och Indien, som tar hand om våra dåliga samveten och ger oss prylar i utbyte. Själva dör de i förtid på grund av luftföroreningar och arbetsvillkor så usla att en vanlig Svensson skulle spotta på kontraktet om han/hon blev erbjuden det.
 
China's terrible smog seen from space
Kinas smogmoln syns från rymden, det här är staden Harbin som fotograferats av NASA.
 
Varför måste vi ha alla dessa saker? För att trösta oss, fylla ett tomrum inuti oss, imponera på andra, passa in... Varför köper vi saker vi egentligen inte behöver? Hur många gånger har vi inte suttit hemma med våra kassar från shoppingcentrat och känt att hålet i magen snarare blivit större än mindre?
 
En liten tröst i eländet är rapporteringen från klimatmötet. Många journalister och krönikörer ifrågasätter vår tillväxtekonomi och vårt miljöförstörande sätt att leva. De är lika missnöjda med politikerna som jag. Kanske håller pendeln på att svänga, kanske är det snart fler som ifrågasätter konsumismen än som okritiskt lallar med!
 
Årets julklapp är en råsaftcentrifug. Det ska tydligen symbolisera att vi är mer intresserade av miljö och hälsa och bra råvaror än tidigare. Jag fick en sådan av mina syskon för femton år sedan, så ingen behöver köpa någon plastpryl till mig i år. Det känns bra.
 
 
Mitt förslag är att vi helt enkelt slutar köpa alla dessa prylar vi egentligen inte behöver. Om vi i västvärlden slutar handla billig kinesisk elektronik kommer Kinas utsläpp att minska. Häpp! Och Sveriges ekonomi går redan lika dåligt som en full enbent blind luffare, så det kan inte bli så mycket värre. Vi kan lika gärna lägga ner våra lama försök att få ekonomin på fötter med hjälp av privatkonsumtion.
 
För den som vill läsa om vad som kan hända i klimatkrisens inferno rekommenderar jag boken "Climate Wars: The fight for survival as the world overheats" eller "Climate Wars: what people will be killed for in the 21st century". Det är inga godnattsagor direkt. De människor som producerar vårt överflöd kommer inte att få det bättre i framtiden om prognoserna stämmer, tvärtom.
 
Köp julklapparna second hand i år. Eller gör något själv och ge bort. Eller köp skog. Eller ett presentkort på din tid. Eller har ni fler bra förslag på julklappar som inte behöver öka vår koldioxidskuld?
 

Kommentera

Publiceras ej