En gång i tiden var Sverige en stormakt. Vårt rike sträckte sig långt ner i Tyskland och vi trodde att tillväxt betydde territoriell expansion, ungefär som vi nu tror att tillväxt betyder att man gör pengar av luft och konsumerar upp alltihop.
Så är det inte idag, men det är ingen svensk ledsen över. För trots att vi har en rejält stor landyta att leka med - Sverige är faktiskt Europas femte största land - använder vi bara en yttepytteliten bråkdel av alltihop till vårt livsrum. 
Nästan alla svenskar verkar tro att deras lycka finns i städerna, vi urbaniseras snabbast i världen. Vi uppskattar helt enkelt inte vårt fädernesland tillräckligt, "asfaltera hela skiten bara så blir det nog bra" verkar vi tycka.
 
Ja nu undrar ni vart jag vill komma med det här. Jo, så här tänker jag:
 
Norrland borde bli ett eget land.
Allt norr om Dalälven skulle bli en egen stat. Innehavande 59 % av Sveriges yta borde vi utropa oss självständiga så fort som möjligt. Vi skulle inte ens bli ett särskilt litet land. Och vilket lyft!
 
Norrland, världens bästa land
 
Tänk efter. It makes sense. Jag ska berätta varför.
1. Energiproduktion.
Norrland är en viktig producent av förnybar elkraft. Vatten och vind som produceras i Norrland utgör en stor del av Sveriges energibehov. Vi kan bli självförsörjande på el omedelbums och tack och hej snyltare i södra Sverige som aldrig gett Norrland betalt för våra utbyggda älvar.
 
2. Klimatförändringar.
Nu vet alla att uppvärmningen av jordklotet är ett faktum och de få klimatförnekare som finns kvar hukar i skyttegravarna. Vet ni var det kommer att bli bäst att bo med två graders varmare klimat? Just det - Norrland. Sveg, närmare bestämt, men var som helst i Norrland duger bra.
Tack och hej södra Sverige med översvämningar, jordskred och torka. Behåll era skadeinsekter också så är ni snälla.
 
3. Arbetslöshet.
Jovisst, vi har hög arbetslöshet. Men det är ju bara för att staten har utlokaliserat alla våra jobb till södern! Ett eget land kräver egna statliga verk, en egen byråkrati och administration och så vidare. dessutom ska samerna ha en parallell byråkrati. Massa massa arbetstillfällen. Och var ska alla dessa huvudkontor ligga? Jo - i Norrlands nya huvudstad så klart. Umeå kanske? Eller Östersund? Tack och hej Stockholm!
 
4. Naturresurser.
Vi har en massa jordbruksareal som kommer att bli finfin i det nya klimatet, och gruvorna, var ligger de? Just det. Norrland. Skogen har vi också. Vi kommer att klara oss jättebra utan att behöva släpa på södra Sverige som en black om foten. Tack men nej tack.
 
Dessutom slipper vi:
Ubåtsjakter i skärgården. Svenska fotbollslandslaget. Ingvar Kamprad. Kändisar med sommarhus på Gotland eller Österlen. Dialekter med tungrots-r.
I stället kan vi importera svensk arbetskraft som kan fylla våra tomma landsbygdsstugor.
 
Det är genialiskt. Kom ihåg var ni läste det först. Välkomna att söka visum. Vänta inte för länge.
 
Sweden-north.jpg