När jag öppnade Facebook i morse möttes jag av ett slag i magen (tack för det Idah, innan jag ens hunnit ta första klunken kaffe).

Ett klipp från TV4-nyheterna om att halten koldioxid i luften för första gången uppmätts till över 400 ppm under en hel säsong. http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/forskare-varnar-f%C3%B6r-klimatkris-2376455 klippet har ni här om ni vill se. Om hundra år kan havsytans nivå ha stigit med en och en halv meter i Stockholm. Då är det många stockholmare som får våta fötter när de kliver ur sängen på morgonen. Hela Hammarby sjöstad och Slussen blir ett Water World och kidsen kommer att utveckla gälar och lära sig dricka saltvatten för att överleva.

 

Det går inte längre att blunda för att vår livsstil håller på att köra hela jordklotet åt helvete. Vi kan inte fortsätta som vi gör.

Det gäller dig. Det gäller mig. Oss mycket mer än många andra invånare på planeten, för vi har det så löjligt bra. Det fina i kråksången är att vi faktiskt kanske inte måste få det så mycket sämre.

Här är mina förslag för en bättre värld, fyll gärna på själva.

1.       Höj skatten på koldioxid. Rejält. Det ska bli snuskigt dyrt att använda sig av fossila bränslen. Ja, det drabbar dig. Det drabbar mig också. Vi måste börja göra uppoffringar nu. Låt flyget betala sina miljökostnader.

2.       Ge generösa bidrag till småskalig förnybar elförsörjning. Målet borde vara att 90 % av alla flerbostadshus och 80 % av alla egna hem ska ha solceller eller vindkraft senast år 2025. Gör vad som krävs för att detta ska bli verklighet.

3.       Inför basinkomst motsvarande dagens försörjningsstöd.

4.       Börja beskatta företag efter omsättning, inte efter vinst. Gör första 200 000 kronorna i omsättning skattefria om företaget har sin huvudsakliga verksamhet i glesbygd eller producerar ekologisk mat. Ge skattelättnader för distansarbete.

5.       Bygg bredbandsfiber i alla delar av Sverige som inte ännu är fibrerade.

6.       Gör om SJ till Statens Järnvägar med kompetent personal och budgetresurser, bygg ut järnvägsnätet och öka tågtrafiken.

7.       Sälj ut alla kolintressen Vattenfall har. Sluta använda kol för att producera el. Om det innebär elransonering så får det bli så.

8.       Inför hållbar omställning som skolämne.

9.       Tvinga elektronik- och textilföretagen att betala alla miljöproblem som deras produkter orsakar i de länder där sakerna produceras.

10.   Lämna tillväxtideologin där den hör hemma: i Plus soptunna.

1 kommentarer

Kim

08 Jan 2014 10:44

Hear, hear.

Svar: :-)
exan

Kommentera

Publiceras ej