http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/EU/Valgrafik/#/graph=procent&area=21810401
I Årsunda, där jag bor, är SD andra största parti. Fler än var tionde bosatt här tycker att SD:s företrädare är några man vill ge förtroende att förvalta makten över ens liv.
Vad ska man säga? Att det känns bättre än 24 %, som i Sjöbo? Raljera över utbildningsnivån i förhållande till partisympatier? Bara bli arg och skrika rakt ut att de är idioter? Nej, det känns bara sorgligt. Inte hjälper det heller. SD har själva gång på gång bevisat sin inkompetens och unkna människosyn, och de får bara fler och fler röster.

Jag har så otroligt svårt att tro att 10 % av svenska folket och 12 % av mina grannar och bekanta tycker att det är okej med människor som jublar när nazistiska och fascistiska partier röner framgångar i EU-valet. Hade det stått folk utanför ICA och gjort hitlerhälsningar åt dem när de gick in för att handla hade de nog blivit lite illa berörda - hoppas jag - men de väljer trots det representanter som applåderar dessa sympatier. Hur kan det bli så?

Det måste bero på något annat. Gävleborgs län har högst arbetslöshet i Sverige, den öppna arbetslösheten i Sandviken ligger på över 12 %. Kanske blir man bitter och vill skylla sitt misslyckande på någon annan. Kanske är det lättare att hata den som ber om hjälp än att granska sina egna val som lett fram till den livssituation man har. Och Sverigedemokraterna ger enkla svar på svåra frågor.

Newsflash: Det blir inte fler jobb (eller färre brott) om vi slänger ut alla flyktingar som kommer hit. Det beror på att det inte finns några lediga jobb. Inte någonstans i Europa, faktiskt. Åtminstone inte för folk som inte studerar och utvecklar sig. De arbeten som finns att ta för folk utan utbildning och erfarenhet är sådana jobb som svenskar inte vill ha. Och förresten har vi nästan inga flyktingar eller invandrare i Årsunda.

Hur kommer det sig då, att jobben lyser med sin frånvaro?

Kanske på grund av detta: Vår export till Kina var år 2012 37,7 miljarder SEK. Vi exporterade maskiner, apparater och råvaror.
Importen från Kina var 54,4 miljarder kronor. Också här maskiner och apparater, men näst största posten var kläder. På tredje plats kom elektronik.


Vi exporterar råvaror tillsammans med maskiner som ska förädla råvarorna. Vi importerar det färdiga resultatet. Produktionen av vår lyxkonsumtion och miljöförstöringen som den orsakar sker i andra länder. När Reinfeldt slår sig för bröstet och menar att vi har låga utsläpp i Sverige räknar han inte med de utsläpp som sker när varor vi vill ha produceras i andra länder. Vi har skapat ett samhällssystem som bygger på att människor ska arbeta, och så har vi tagit bort arbetena ur ekvationen. Regeringen gjorde en satsning på ungdomspraktik som kostade miljarder och skulle ge 30 000 nya jobb. Det blev 87. För det finns inte jobb åt alla!

Så: Vi kan ta hem produktionen och få jobb åt många fler, dyrare varor och hög miljöförstöring, eller också kan vi införa en basinkomst som låter folk få behålla värdigheten och slippa hata människor som redan utstått och upplevt mer elände än vi kommer att göra i hela våra liv. Och så kan vi börja samla på kärlek i stället för prylar, så kanske kineserna också kan få se en äkta soluppgång på väg till jobbet.