Observera att detta är en betraktelse över coola killar och manliga nördar, och att den är upprörande generaliserande. Det finns coola tjejer också, jag vet. Bara inte i mina tankar just idag, när jag funderar över ett ganska specifikt manligt problem.

I dagens västerländska samhälle har nördarna tagit över alla platser. Det är till och med coolt att vara nörd. Det finns en uppsjö TV-serier och filmer där nörden räddar världen och får den vackra coola flickan (det är fortfarande inte lika häftigt att vara kvinnlig nörd, men det kommer väl) och skvallertidningarna är fulla av nördar.
Nördar läser mycket. De är smarta men ibland utan social kompetens. De sitter gärna stilla i timtal medan de till exempel programmerar datorer eller analyserar aktiemarknaden, och deras ansträngningar ger resultat i mångsiffriga belopp på bankkontona i skatteparadis, som nörden är klok nog att placera sina pengar i.

The leader of the pack - den coola killen som hoppat av skolan, troligtvis diagnosticerad med ADHD och en eller två diagnoser till - har ingen plats längre. Skolan vill inte veta av honom för han kräver för mycket resurser. Det finns inga jobb för tuffa outbildade killar längre (vända hamburgare på McDonalds är inte coolt och till och med det är svårt att få) men det är inte lätt för dem att gå den andra vägen och utbilda sig när de är som en fyrkantig kloss i ett runt hål. 

Förr behövdes de coola killarna. Som jägare, soldater, härförare, ja i stort sett alla poster där man måste reagera och agera fanns det en ADHD-stinn man, och han (ja nästan alltid en han) blev beundrad och respekterad för det han åstadkom. ”Kan du inte läsa? Nej men INGEN kan läsa utom prästen, så det spelar ingen roll! Fuck din dyslexi, nu drar vi och jagar vildsvin!” liksom. Och det var skillnad på tärande och närande invånare i flocken. Producerade du inte konkreta saker fick du inte äta heller. Svältande nördar, mätta coola killar.

Nu har pendeln slagit över åt andra hållet och nördarna får sin hämnd. Men är det egentligen bra för vårt samhälle att en av de rikaste människorna i världen har som sin merit att han har uppfunnit Facebook? Vår historiska oförmåga att nå balans visar sig ännu en gång.


Klimatförändringarna är en realitet och ytterst få förnekare finns kvar, men ingen diskuterar egentligen hur vårt samhälle ska se ut efter det som kommer. Okej. Vi måste dra ner på användandet av fossila bränslen. Kraftigt. Men det moderna jordbruket skulle inte klara sig en dag utan traktorer och diverse andra maskiner som drivs med oljebaserade bränslen. Kommer nördarna att utveckla nya bränslesystem och konvertera allt med den hastighet som krävs? Eller borde vi få in mer arbetskraft i jordbruket? Ska kineserna verkligen få fortsätta producera alla elektronik- och konsumtionsvaror vi inbillar oss att vi behöver i sina smutsiga fabriker med sin underbetalda personal, eller ska vi ta tillbaka det initiativet?

Och den flyktingkatastrof som händer idag, den som kommer att gå till historien som Europas skamligaste ögonblick näst efter andra världskriget och som möjligtvis är början till slutet för den europeiska unionen, ska den verkligen administreras av nördar som förhandlar med nördar? Borde vi inte bara samla ihop X-ton driftiga praktiska killar och tjejer med spadar och skruvdragare och ge dem fria händer, så kanske problemet med boende och kassa båtar skulle vara löst på ett par månader.

Jag vet inte, jag är en nörd själv, dock fattig (för att jag är kvinna antar jag). Men jag är gift med en cool kille, och det har lärt mig att ibland behövs det mindre snack och mer verkstad. Och i en värld där nördarna regerar och pengar skapas ur luft saknar jag de coola killarna.