Nu är den här, IPCC:s klimatrapport. Den är på över en miljon ord men det finns en sammanfattning som tur är. http://www.climatechange2013.org/images/uploads/WGIAR5-SPM_Approved27Sep2013.pdf

 

Den här rapporten har en mängd oberoende forskare arbetat med sedan den förra kom 2007, och de slår med extrem tydlighet fast det vi egentligen redan visste. 

 

Mänskligheten påverkar klimatet. Vi alla. Det blir allt varmare. För att undvika en katastrof måste vi ställa om nu. Idag. Vi alla.

 

”Ja men vad fan vad hon tjatar. Det är ju jättekallt idag. Och isen i Arktis smälter i långsammare takt, det har jag läst i Aftonbladet. Och jag är bara en privatperson, vad kan jag göra?” tänker du kanske nu.

 

Hallå. Vad har du missat i informationen? Världens ledande forskare är mer säkra på sin sak nu än 2007. Det går åt helvete. Sluta förneka är du snäll. Det går åt helvete för dig också, och dina barn och barnbarn och dina barnbarnsbarn kommer kanske inte ens att födas.

 

Det finns två saker du som privatperson kan göra nu direkt.

1.       Bestäm dig för att du ska rösta på det parti som gör omställning till en valfråga, både riksdag- och EU-val. Om du har gott om tid över kan du maila alla partier och informera dem om ditt beslut. Annars kan du bara berätta det för alla du känner.

 

2.       Sluta köp en massa prylar i onödan. Här kommer några exempel på onödiga prylar:

Du behöver inte en ny mobiltelefon bara för att det finns en coolare modell ute på marknaden. Det kanske till och med går att reparera den gamla om den går sönder. Visserligen till samma pris som att köpa en ny, men är det inte märkligt att en så avancerad pryl som en smartphone, med minst 30 olika tungmetaller i, inte behöver kosta mer än läsken och chipset till fredagsmyset bara du tecknar nytt eller förlänger ditt abonnemang? Vore det inte skönt att slippa bidra till det barnarbete, människoförtryck och den miljöförstöring som en ny mobiltelefon innebär?

Sluta köpa jeans, åtminstone naturligt slitna utan miljödeklaration. http://www.fairtradecenter.se/sites/default/files/rap-fairtradecenter-mobil%20(2)_1.pdf http://miljo-utveckling.se/hogt-pris-for-slitna-jeans/

Flygresor. Sluta flyga utan ett riktigt viktigt skäl. Kräv att flyget tar sina fullständiga miljökostnader så snabbar vi på utvecklingen mot miljövänligare bränslen.

 

Så, nu har vi satt igång. Du kan själv fortsätta på listan. Vi kan alla göra massor.

 

Det allra, allra viktigaste just nu är ändå att sluta förneka. Sluta bara. Inse krisläget och handla i enlighet med det. Om skeppet sjunker tjänar det inget till att säga att vattnet på golvet i din hytt stigit i långsammare takt senaste timmen. Skeppet sjunker ändå, liksom. Du måste rädda dig. Men vår planet kan vi inte rädda oss från, och därför måste vi täta läckan. Du och jag och alla andra på den här jorden, som är den enda vi har.