Kära medborgare!

Journalisterna har inte längre Håkan Juholt att kasta mellan sig likt hundar som slåss om ett saftigt köttben. De har börjat sniffa efter nya spännande skandaler - och si! Det fanns en och annan!

För några veckor sedan lånade jag Keplers "Paganinikontraktet" som ljudbok för att hålla mig vaken under mina nattliga resor. För er som inte läst den handlar den om korruption inom Sveriges vapentillverkning, och den är ganska spännande, ännu mer nu när verkligheten hunnit ikapp den.

Majoriteten av svenska folket är (med rätta) indignerade över de hemliga planerna på att hjälpa saudierna att tillverka vapen. Så här kan man inte göra. Vi är ju svenskar! Vi svenskar vet minsann skillnad på rätt och fel.

Men varför har då regeringen valt att gå vidare med dessa planer? De är ju också svenskar och förstår fuller väl  de möjliga konsekvenserna av att sälja vapen till en totalitär muslimsk stat, geografiskt belägen mitt i en myrstack av etniska och religiösa konflikter.

Det kan ju finnas en annan anledning eventuellt.

Så här ser dagens oljereserver ut enligt hemsidan www.energikris.nu:


BASFAKTA
OLJERESERVER
All olja som fanns  i världen innan människan började utvinna och förbruka den brukar anges till 2000 miljarder fat olja. Nu har vi använt ungefär hälften 970 miljarder fat olja.

Dessa länder har mest olja kvar att utvinna (reserver) enligt officiella siffror räknat i fat:

  Land Återstående olja % av all
återstående olja
1 Saudiarabien 260 miljarder fat 13 %
2 Iran 126 miljarder fat  6,3 %
3 Irak 115 miljarder fat 5,8 %
4 Kuwait  101 miljarder fat 5,2 %
5 Förenade Arabemiraten   98 miljarder fat 5 %
6 Venezuela   77 miljarder fat 4 %
7 Ryssland   60 miljarder fat 3 %
8 Libyen   39 miljarder fat 2 %
9 Nigeria   35 miljarder fat 1,8 %
  Summa för de 9 största: 911 miljarder fat 45 %

Räkna med att dessa officiella siffror är kraftigt överdrivna. Energikris.nu har siffror som snarare anger ca 640 miljarder fat som reserver.

Men hörni! Vilket land ligger i topp på den här listan? Är det inte... Jo. Just det land som vi fjäskar för till den milda grad att vi till och med är beredda att bygga en fin vapenfabrik åt dem. Intrigen tätnar, som jag brukar säga.

Man kan fråga sig hur långt vi svenskar är beredda att gå för att slippa betala 30 kr/liter för vår bensin. Om det är alternativet kanske många av de som idag är djupt upprörda kan tänka sig att ändra åsikt. Det är ju bara en vapenfabrik. Den kan ju användas till annat också. Saudierna är säkert snälla, både mot sina grannar och oliktänkande inom landets gränser. De vill bara ha vapnen för säkerhets skull. Om någon är dum mot dem.

Men nu är det så fiffigt att jag har ett alternativ, eller som en kompis sa en gång på nittiotalet: "Jag är ingen sån där fredsivrare, jag tycker att Sverige ska satsa på att bli en stormakt igen".

Vi invaderar Norge.

Norge har visserligen inte så mycket olja, de nådde sin oljetopp redan 2001, men det kan nog räcka till oss ett bra tag om vi sparar lite. Norge har tvingats in i union med oss förut, en viss kapten Bernadotte initierade det projektet, så norrmännen vänjer sig nog snabbt.
På köpet får vi äntligen användning för alla dessa JAS-plan, bandvagnar och granatkastare vi tillverkar, och har möjlighet att visa upp dem för omvärlden i skarpt läge, vilket bör öka merförsäljningen. Bara fördelar alltså.


 Norges. Än så länge.

Kommentera

Publiceras ej